Menu

10 Start to Swim tips

Voor en na het zwemmen

Begin en eindig steeds je training in het zwembad met het nemen van een douche en voetbad. Informeer je over de regels van het zwembad en over de richtlijnen m.b.t. het dragen van badmuts, zwemshorts e.a.


Outfit

Draag een comfortabel(e) zwempak/zwemslip dat/die je goed zit, aansluit maar niet tegentrekt. Het gebruik van een goed passende chloorbril is aan te raden maar niet noodzakelijk. lange haren worden best samengebonden.


Regelmaat en discipline

Het is belangrijk voor een beginnend zwemmer om met een pak discipline aan de slag te gaan en het trainingsschema aan te houden. Kies vaste tijdstippen.


Gezelschap

Zoek een trainingspartner. Samen zwemmen is nog leuker en werkt motiverend om je doel te bereiken. Vraag in het zwembad of er groepssessies worden georganiseerd.


Vooruitgang

Elke keer zal het een beetje vlotter gaan. De eerste weken zijn het moeilijkst om vol te houden, maar je conditie zal langzaamaan verbeteren. Volharden is de boodschap.


Overtraining

Overdrijf niet met trainen en let op de rustdagen. Zorg dat je tijdens het zwemmen comfortabel kan blijven ademen zonder voortdurend naar adem te happen en luister steeds naar je lichaam. Als je een training hebt gemist, pik dan in waar je bent gestopt.


Voeding

Om maagklachten te vermijden eet je best een lichte maaltijd uiterlijk 2 uur voor je vertrek. Speciale sportvoeding en drankjes zijn niet nodig als je minder dan een uur zwemt. Neem water, een suikervrij drankje of een stuk fruit mee, lekker en gezond na het zwemmen. Drink voldoende nadien.


Leeftijd

Goed nieuws: zwemmen is geschikt voor jong en oud. De kans op blessures is vrijwel uitgesloten. In vele gevallen wordt zwemmen zelfs aangeraden bij de revalidatie van sportletsels e.a.


Gezond leven

Start de dag met een gezond ontbijt en sla geen maaltijden over. Drink de hele dag door water, minstens anderhalve liter per dag. Beperk suikerrijk eten, suikerrijk drinken en alcohol. Eet veel verse groenten en fruit, zeker 3 porties per dag. Beweeg dagelijks zeker 30 minuten. Ga wandelen, neem de fiets of zwem enkele baantjes. Wissel af in je beweging of sport, zo zorg je voor een evenwichtige spierontwikkeling. Slaap voldoende en vermijd gepieker; zorg voor voldoende ontspanning.


1000m en wat nu?

Na het afwerken van trainingsschema 2 kan je plots 1000 m zwemmen zonder pauzes. Proficiat! Maar dit mag geen eindpunt zijn. Al van trim- zwemmen gehoord? Er zijn trimbrevetten van 3.000 m, 5.000 m, 10.000 m, 25.000 m, 50.000 m, 100.000 m. Vraag info in het zwembad.